top of page
31162312_1821210354605440_52869697161941
dopper campagne practical.jpg
zwerfvuilmeter_geel_HR.jpg
3AE6CAFF.jpg
Lezing klimaatverwarring 3.jpg
Dopper GOGeel 1 small.jpg
logo mos witte achtergrond.jpg

MILIEU OP SCHOOL

Duurzaamheid op GO! Geel

GO!Geel is een MOS school


MOS staat voor Milieu Op School en is een project van de Dienst Omgeving van de Vlaamse Overheid. Met dit label maakt GO!Geel kenbaar dat we op onze school werken aan milieuzorg en duurzame ontwikkeling. 

Met het MOS-team zetten we acties op rond thema's als afval, klimaat, duurzaamheid en milieu. Ook gezonde voeding staat op de MOS-agenda. We stimuleren onze leerkrachten om ook tijdens de lessen aandacht te schenken aan MOS-thema's (vb. een les over plastic soup, een bezoek aan het recyclagepark, een workshop van Goodplanet rond afvalarm winkelen of duurzame voeding,...).

Heb je als ouder ook een idee om te sensibiliseren, of wil je mee je schouders zetten onder een MOS-actie? Neem dan snel contact op met Caroline Basyn. Helpende handen zijn heel welkom!

KLIMAAT​

 • Sinds schooljaar 16-17 nodigen we jaarlijks Pieter Boussemaere uit voor zijn lezing Eerste hulp bij klimaatverwarring voor onze 5-6e jaars. Tijdens deze lezing bekijkt hij het klimaat vanuit een historische invalshoek. Hij geeft op een heel bevattelijke manier een overzicht van ons klimaat in verleden, heden en toekomst, met als rode draad het verhaal achter de ontdekking van het probleem, de controverse errond en de duizelingwekkende belangen waarin het verstrikt raakte. 

 • Als één van de 10 Vlaamse scholen nam GO!Geel in schooljaar 18-19 deel aan het baanbrekende citizen science project Knappe K(n)oppen van de Universiteit Antwerpen. Samen met onze leerlingen van Cognosco 2 onderzochten we wat de impact van de klimaatverandering is op onze bomen.

 • 6ASO gaat de klimaatonderhandelingen aan tijdens de Climate Challenge van WWF en Studio Globo. De leerlingen vertegenwoordigen een land in de klimaatonderhandelingen en debatteren over drie wetsvoorstellen. Zo krijgen ze inzicht in de klimaatproblematiek en de uitdagingen op internationaal niveau om tot een klimaatakkoord te komen. Op 27 november 2018 vond onze eerste klimaatconferentie plaats. We herhalen het project in schooljaar 19-20.

 • In schooljaar 19-20 gaan we de uitdaging van Energy Challenges aan! We leerden uit de lezingen van Pieter Boussemaere dat energie HET onderdeel is waar we qua klimaatimpact het verschil mee kunnen maken. En dat is precies waar het Europese project Energy Challenges om draait: het energieverbruik op de school op twee schooljaren tijd met 30% laten dalen. Samen met de leerlingen (pedagogische luik) bekijken we ons verbruik, en doen we kleine ingrepen om dat te verminderen. Daarnaast pakt een werkgroep onder begeleiding van IOK en Thomas More het technische luik aan: na een grondige analyse van de technische installaties doen we waar mogelijk investeringen om ons verbuik terug te schroeven.   Lees er alles over op de website van 2IMPREZS​. 2IMPREZS staat voor ‘Project to Implement Energy Saving Methods and Programme for Energy-efficient and Nearly Zero-energy Schools’.

AFVAL

 • In schooljaar 18-19 zijn we gestart met en selectieve ophaling van PMD en GFT in de keukens. Papier, glas en restafval werden al langer gesorteerd. 

 • Ook in schooljaar 19-20 zijn we actief binnen het scholenproject Operatie Proper, waarmee Mooimakers scholen en verenigingen een duwtje in de rug geeft om in actie te komen voor meer openbare netheid op en rond het schoolterrein. Onze acties in schooljaar 17-18 en 18-19 werden beloond met een mooie subsidie van 1500 Euro, die het MOS team besteedde aan vuilbakken voor gescheiden afvalophaling en het opzetten van een spaarkaartensysteem voor leerkrachten die zich duurzaam verplaatsen.

 • Met de afvalmeter op de speelplaats sensibiliseren we leerlingen rond zwerfvuil. Als we merken dat ons schoolterrein er wat vuil bij ligt, zetten (ludieke) acties op om hen aan te zetten geen afval op de grond te gooien.

 • Waar mogelijk vermijden we afval. Zo lanceerden we in 17-18 onze eigen GO!Geel dopper drinkfles, en promoten we het gebruik van brooddozen.

 • Het gebruik van aluminium folie is verboden op school (schoolreglement).

DUURZAAMHEID

 • De verkoop van onze GO!Geel dopper waterflessen was een groot succes! Alle 300 stuks zijn bijna de deur uit. Wil je eentje aankopen? Er zijn er nog een paar beschikbaar aan het onthaal.

 • Acties om duurzame verplaatsingen te promoten, zowel bij leerlingen als bij eigen personeel.

 • Acties voor Wereldwaterdag

bottom of page